I veckans ”Svenska nyheter” bad Jesper Rönndahl människor som blev sårade av skämten om ursäkt – men inte Kinas regering. Foto: SVT

Kina efter SVT:s ursäkt: Ni försöker vända folket mot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Nyheter fortsätter att uppröra i Kina. Men nu är det fredagens ursäkt som har fått den kinesiska staten att reagera.
– Dessa ”ursäkter” är varken seriösa eller ärliga, skriver Kinas ambassad i Stockholm i ett pressmeddelande.

Det var under fredagen som Svenska nyheter, via programledaren Jesper Rönndahl gick ut och bad om ursäkt för den omtalade satiren om kineser.

– Den upplevdes rasistisk, vilket vi borde ha förstått. Den var oansvarig och kulturellt okänslig. Förlåt. Men, det här är inte ett förlåt till den kinesiska regimen som inte värdesätter yttrandefrihet.

”Programmet har attackerat den kinesiska regeringen”

Den kinesiska staten anklagar programmet för att ha ”attackerat den kinesiska regeringen och försöka att vända det kinesiska folket mot den kinesiska regeringen.”

De skriver även att de har fullt stöd av samtliga kinesiska medborgare och att ett försök att sätta kineserna emot den kinesiska regeringen är meningslöst.

De avslutar texten med att uppmana SVT och Svenska nyheter att ”omedelbart be om ursäkt till Kina och det kinesiska folket på ett seriöst och uppriktigt sätt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.