Kina till SVT: Sluta sprida ”anti-kinesisk propaganda”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att under juli och augusti har kritiserat ett flertal svenska medier för deras Hong Kong-rapportering uppmanar nu kinesiska ambassaden SVT att ”inte agera plattform för falsk propaganda” efter en intervju med flyktingen Sayragul Sauytbay.

– Det är en självklar publicering, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare.

Så sent som i juni kom en rapport från Utrikespolitiska institutet som konstaterade att Kina bedriver en ”aggressiv påtryckningskampanj” mot svenska journalister, forskare och aktivister. Sedan början av 2018 har trycket ökat från Kina.

– Det är en kampanj vars intensitet Sverige aldrig upplevt förr, den är faktiskt unik även i ett europeiskt sammanhang, sade Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet, till SVT Nyheter i juni.

Under juli och augusti har den kinesiska ambassaden fortsatt göra ett flertal inlägg på sin hemsida som är starkt kritiskt mot svenska mediers rapportering. Det gäller främst demonstrationerna i Hong Kong och intervjuer med flyktingen Sayragul Sauytbay.

Slår mot SVT-intervju

I slutet av förra veckan riktade sig ambassaden mot en intervju som SVT gjort med Sayragul Suaytbay som var lärare i ett hemligt läger för muslimska minoritetsgrupper i Kina. Hon berättade att hon kunde se spår av tortyr på elevernas kroppar.

”Vi uppmanar SVT att följa de journalistiska etiska riktlinjerna och rapportera objektivt och rättvist och inte agera plattform för anti-kinesisk, falsk politisk propaganda”, löd ambassadens utlåtande.

”Självklar publicering”

– Vi har noterat att ambassaden ägnar åtskillig tid åt att ta del av vad svenska medier rapporterar om Kina. Det har varit en del utfall och attacker. Det kommer däremot inte att påverka vår rapportering, säger SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg.

Hur försvarar du SVT:s publicering om Sayragul Sauytbay som kritiseras av kinesiska ambassaden?

– Det är en självklar publicering. En person som detaljerat berättar om vad hon varit med om. Det är vårt sätt att lägga en pusselbit i det stora pusslet om vad som händer i Xinjiang.

Organisationen Reportrar utan gränser har tidigare kritiserat kinesiska ambassaden i Sveriges beteende.

Kulturnyheternas har sökt Kinas ambassad i Sverige för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.