Dags för den sista festivalen i Kiruna – innan centrum rivs

Publicerad

Kirunafestivalen såg sin begynnelse för drygt tjugo år sedan i samband med Kirunas 100-års jubileum och har under åren lockat tusentals besökare. Men i år är det dags för den allra sista festivalen till följd av gruvans expansion och att stora delar av staden ska rivas. 

– Först och främst är det en avskedsfest då vi tar ett farväl av vårt fina centrum, säger festivalgeneralen Alex Olofsson. 

Under åren har stora artister deltagit i festivalen. Bland annat Darin, Håkan Hellström och The Strokes, vilket har haft en stor betydelse för en stad som Kiruna, enligt Olofsson. 

– Det är som en succéhistoria från början till slut, festivalen har varit en kulturbärande pelare. För många Kirunabor är det kanske den enda konserten som man går på under hela året. För många av våra ungdomar är detta årets höjdpunkt. 

Trots att festivalen är det sista stora evenemanget i Kiruna centrum så känner Alex Olofsson hopp för festivalens framtid. 

– Framtiden i Kiruna är generellt ganska oviss. Det är en mycket unik situation som festivalarrangör att man ska anpassa sig till en avveckling av ett stadscentrum. Men jag tror att konst och kultur spelar en roll även i framtidens Kiruna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.