Foto: TT

Kjell Espmark lämnar Svenska Akademien: ”Det är med sorg i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Kjell Espmark lämnar sin post i Svenska Akademien, enligt DN.

– Det är med sorg i hjärtat, säger han till Kulturnyheterna.

”Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet – då kan jag inte längre delta i arbetet”, skriver Kjell Espmark i ett uttalande till SVT.

Sorg i hjärtat

Några direkta orsaker till varför han lämnar kan Kjell Espmark inte gå in på, säger han till Kulturnyheterna.

Krisen i Svenska Akademien

– Jag vill inte säger mer, jag är bunden av tystnadsplikt. När jag skickade brevet till DN och Svenskan så var följetexten: ”Det är med sorg i hjärtat jag efter snart 37 års arbete i Akademien, 17 år som ordförande i dess Nobelkommitté, tvingas formulera detta brev”. Mer får jag inte säga.

Även om du lämnar nu?

– Ja, jag är bunden på livstid av min ed. Jag undertecknade stadgan i mitt inträde i Akademien och där ingår obeveklig tystnadsplikt. Jag kan inte säga något om det som förevarit, bara hur jag reagerar.

Även Östergren lämnar

Författaren är den andra som i dag meddelat att han lämnar Svenska Akademien efter att Klas Östergren tidigare meddelat att lämnar sin post.

– Jag såg att Klas Östergren lade ut sitt uttalande och då skickade jag omedelbart ut mitt, säger Kjell Espmark.

Författaren, litteraturvetaren och professorn Kjell Espmark invaldes i Akademien 1981 på stol nr 16.

Han har skrivit ett stort antal diktsamlingar, romaner och essäer och även skrivit monografier om Harry Martinsson och Tomas Tranströmer.

Krisen i Akademien

  • Den 21 november publicerar Dagens Nyheter ett omfattande reportage där 18 kvinnor anklagar en man med kopplingar till Svenska Akademien för övergrepp.
  • Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius meddelar att Akademien kapar alla ekonomiska band till mannen och hans kulturverksamhet i Stockholm.
  • Sara Danius anlitar advokatbyrån Hammarskiöld & Co för att utreda samtliga akademiledamöters samröre med mannen, som i media gått under namnet Kulturprofilen.
  • Något resultat från utredningen, som inleddes i november, har ännu inte presenterats offentligt. Utredningen ska även undersöka om mannen har haft inflytande över Akademiens stipendieutdelning.
  • Mannen har via sin advokat nekat till samtliga anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet