Klänning av stål öppnade Stockholms modevecka

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen inleddes modeveckan i Stockholm med en visning av Naim Josefi, en modeskapare som inte vill se sig begränsad av traditionella material. Istället strävar han efter kontakt med oväntade branscher vilket förde honom till ett samarbete med stålindustrin.

Naim Josefi väckte stor uppmärksamhet med sina 3D-printade skor av återvunnet stål 2015 som bland annat bars av artisten Lady Gaga. Och när modeveckan inleddes i Stockholm under söndagen har han tagit samarbetet med stålindustrin till en ny nivå.

– Jag tänkte att jag kunde göra ännu mer i stål för att det blev ju så fantastiskt, att göra något roligt av oväntade material. Då tänkte jag att jag skulle kunna bygga något tyg av det. Jag tänkte: tyg av stål känns som en bra utmaning, berättar Naim Josefi och skrattar.

När Kulturnyheterna träffar Naim Josefi i hans syateljé på Östermalm i Stockholm är han fullt uppe i de avslutande förberedelserna inför modeveckan och sitter och syr de sista stygnen på stålklänningen som ska kröna hans visning.

Stål och siden

Grunden till klänningen är gjord av det sköra tyget sidenchiffong som en kontrast till det hårda stålet.

– Den är som vätska. Tyget rör på sig enkelt och är valt för att det ska kännas väldigt levande, berättar Naim Josefi.

Tunt kallvalsat stål från Munkfors i Värmland har blivit paljetter i Naim Josefis couture klänning.

– Jag bad dem att färga stål åt mig och så skickade de ett par prover som var helt fantastiska, så körde vi bara.

En sjättedel av ett normalt hårstrå

Bitarna till klänningen är så tunna som 22 hundradelar av en millimeter, en sjättedel av ett normalt hårstrå, och alla paljetter sys på förhand.

Tror du att stål kommer att bli ett vanligare material för klädskapare i framtiden?

– Ja, målet är att inspirera och visa att om vi kan göra en sådan klänning så varför inte? Det finns en stor potential att utveckla den här möjligheten. Poängen är att vi gör det med svenskt stål. Vi har råvaran här, det är närodlat, säger Naim Josefi med ett brett leende.

Blev det som du hade tänkt dig?

– Det blev mycket, mycket bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.