Klarinettisten Magnus Holmander blir den första pristagaren någonsin att få det nyinstiftade Blåsmusikpriset. Foto: Arne Hyckenberg / Berwaldhallen

Klarinettist vann Blåsmusikpriset

Uppdaterad
Publicerad

Klarinettisten Magnus Holmander blir den första pristagaren någonsin att få det nyinstiftade Blåsmusikpriset. Finalen avgjordes i Berwaldhallen och pristagaren får nu en rad solistuppdrag tillsammans med professionella blåsorkestrar från hela Sverige.

”Klarinettisten Magnus Holmander har med en sällsynt skarp precision och skön musikalitet övertygat juryn. Han är en ekvilibristisk och initiativrik musiker med alla möjligheter till en strålande karriär. Hans blixtrande virtuositet, sceniska närvaro och klangfulla djup gjorde honom till en självklar vinnare av Blåsmusikpriset 2019”, lyder juryns motivering.

Övriga finalister var Jonathan Goodwin på trombon och Johan Söderholm på slagverk. Blåsmusikpriset har instiftats för att lyfta skickliga musiker tidigt i karriären. Bakom initiativet står Kungliga Musikaliska Akademien och Nätverket för professionell blåsmusik. Tanken är att Blåsmusikpriset ska delas ut vartannat år från och med nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.