Eurovision song contest ska få en motsvarighet i amerikansk tv, med namnet The American song contest. Foto: Jessica Gow/TT

Klart: Amerikanska Eurovision får premiär 2022

Uppdaterad
Publicerad

2019 kom nyheten att USA ska få en motsvarighet till Eurovision song contest. Nu står det klart att tv-kanalen NBC köpt rättigheterna att sända The American song contest.

I den amerikanska motsvarigheten ska deltagare från 50 delstater, 5 amerikanska territorier och huvudstaden Washington, DC tävla med varsitt musikbidrag. Programmet ska sändas år 2022 och ska vara som en blandning mellan Melodifestivalen och Eurovision med deltävlingar, semifinaler och en stor finalsändning.

Anders Lenhoff, Peter Settman, Christer Björkman och Ola Melzig förvärvade rättigheterna till det amerikanska formatet från EBU (som äger rättigheterna till Eurovision song contest). Nu står det alltså klart att tävlingen kommer att sändas via tv-kanalen NBC, skriver EBU i ett pressmeddelande.

Kritiska fans

Producenterna och tv-bolaget är nöjda:

”Vi är glada att visa den universella kraften i musik genom ett spektakulärt, flera veckor långt musikevenemang” säger Jenny Groom på NBC Universal Television and Streaming.

Men många av fansen verkar mindre nöjda, på instagram fylls kommentarsfältet till Eurovisions inlägg med missnöje: ”Åh nej. Hoppas de inte förstör det.” skriver en av många kritiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.