Foto: Jonas Ekströmer / TT

Klartecken för ”Idol”-strejk

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsdomstolen ger Musikerförbundet rätt om strejkvarslet mot ”Idol”. I ett beslut avslår AD också produktionsbolaget Fremantlemedias begäran att strejken ska skjutas upp tills domstolen hämtat in en förhandsbedömning från EU-domstolen.

Konflikten mellan Musikerförbundet och Fremantlemedia, produktionsbolaget bakom ”Idol”, trappades upp för två veckor sedan då förbundet varslade idoldeltagarna om strejk. Anledningen är bland annat de låga lönerna och bristen på kollektivavtal.

Men produktionsbolaget hävdade att strejken stred mot lagen och hotade dessutom att deltagarna skulle tvingas lämna programmet om de gick ut i strejk.

Stridsåtgärderna skulle ha brutit ut i fredags men sköts upp sedan Fremantlemedia lämnat in en fredspliktsinvändning.

Dagens beslut från Arbetsdomstolen ger däremot strejken klartecken. Samtidigt avslår Arbetsdomstolen Fremantles begäran om att strejken ska skjutas upp tills det att domstolen fått en förhandsbedömning från EU-domstolen. Däremot tar inte AD ställning när det gäller Musikerförbundets krav på att Fremantlemedia ska teckna kollektivavtal för Idoldeltagarna.

”För kollektivavtal”

— Vi är ju självklart för strejkrätt och kollektivavtal, och vi har nu ägnat två veckor åt att försöka hitta en överenskommelse med Musikerförbundet. Vi har varit öppna för att möta de flesta av förbundets krav, men vi kan inte gå med på att beteckna tillfälliga och frivilliga deltagare i en musiktävling som anställda, säger Magnus Karlsson Lamm i ett pressmeddelande från Fremantle.

Musikerförbundet vill just nu inte kommentera hur de går vidare med sina åtgärder efter Arbetsdomstolens beslut.

— Vi hade på känn att det skulle gå vår väg men vi sitter just nu i förhandlingar med motparten. Vi får se om det löser sig inom kort. Det är ett känsligt läge just nu så jag kan inte säga så mycket innan vi ser vad förhandlingarna leder till, säger Per Herrey, förbundsjurist på Musikerförbundet.

Flera fackförbund har sedan tidigare slutit upp bakom Musikerförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.