Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klas Östergren om julen: Ett ämne som är svårt traumatiserat hos många människor Foto: SVT

Klas Östergren om nya julboken: ”Många ryser när de hör talas om julen”

Publicerad

Genom åren har Klas Östergren skrivit både julnoveller och en julkalender. Novellerna samlas nu i boken Julrevy i Jonseryd och andra berättelser. Titelnovellen är nyskriven och skildrar en berättare som bjuds in till en småstad för att sätta upp en julrevy.

– Jag tycker själv att det är en ganska märklig historia, säger Klas Östergren.

Klas Östergren har under sin författartid bjudits in att skriva julberättelser för både tidningar och radio, och nu samlas sju av dessa i en ny bok. Bland novellerna märks till exempel Röd jul och White trash christmas som skrevs för Dagens nyheter och har ett klasstema.

Titelnovellen är en berättelse som funnits hos författaren länge, men som tog form under pandemin när han hade mycket tid att vara hemma och skriva.

– Jag tycker själv att det är en ganska märklig historia, säger Klas Östergren i SVT:s litteraturprogram Babel.

Småstad och julrevy i fokus

Novellens huvudperson har bjudits in till den fiktiva staden Jonseryd för att hjälpa det lokala amatörteatersällskapet sätta upp årets julrevy – en gammal tradition som tappat gnistan sedan en av de stora stjärnorna lämnat.

– Det handlar om en berättare som är förbluffande lik mig själv som kommer inbjuden till en liten kommun nånstans i Sverige: en ganska typisk kommun med Domustorg, en tråkig pizzeria, en gammal teater och en moské i en gammal bowlinghall – ja, allt som ska finnas i en mindre svensk stad, säger Klas Östergren.

I videon kan du höra hans tankar om att skildra julen, och julrevyer i synnerhet. Hela intervjun går att se i Babel som sänds i SVT 2 söndag den 28 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer