• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Fantasy-dramat Coraline sätts upp på Folkoperan Foto: Stephen Cummiskey/Royal Opera House

Klassiska barnboken Coraline blir opera

Uppdaterad
Publicerad

Neil Gaimans klassiska barnbok Coraline, om den 11-åriga flicka som upptäcker en spegelvänd värld i sitt nya hus, blir opera. Sagan riktar sig till barn och unga, och sätts upp på Folkoperan våren 2020.

Boken om Coraline av Neil Gaiman släpptes 2002 och blev snabbt kultförklarad med sin mörka fantasy-berättelse om flickan som hittar en spegelvänd värld i sina föräldrars hus. Historien blev till film 2009 i händerna på Henry Selick, och nu sätts den upp som opera på Folkoperan i Stockholm, i en samproduktion med bland annat The royal opera house i Storbritannien.

I operan får publiken följa med Coraline när hon utforskar den magiska värld som gömmer sig i hennes hus. Musiken är nyskriven av tonsättaren Mark-Anthony Turnage, som tidigare skrivit verket Anna Nicole för The royal opera i London, samt tonsatt flera dansproduktioner för The royal ballet i samma stad.

Coraline kommer att spelas med en svensk ensemble och riktar sig till familjer och barn, med premiär 6 februari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.