Brädspelet Drakborgen gör comeback Foto: Fandrake

Klassiskt brädspel återuppstår efter rekordinsamling från fans

Publicerad

Det klassiska ALGA-spelet Drakborgen firar 35 år i år. Nu kommer det i en ny upplaga efter en synnerligen lyckad insamling på Kickstarter – en sajt där initiativtagare kan finansiera olika projekt genom att uppmana allmänheten att donera pengar, rapporterar DN.

Det svenskutvecklade Brädspelet Drakborgen släpptes 1985 och gjorde stor succé. Det översattes till flera språk och har sålts i hundratusentals exemplar. Och nu ska fantasy-brädspelet släppas på nytt i en expanderad och restaurerad utgåva efter den framgångsrika Kickstarter-kampanjen.

Det uppsatta målet för kampanjen var 200 000 kronor, ett mål som uppnåddes på sju minuter. Under torsdagen är insamlingen upp i över 1,6 miljoner kronor.

– Vi trodde och hoppades att det skulle gå bra, men kunde inte ens föreställa oss denna enorma succé, säger programledaren och spelfantasten Orvar Säfström, en av insamlingens initiativtagare, till DN.

Trogen originalet

Nyutgåvan av Drakborgen kommer skilja sig från originalet på några punkter. Man har bland annat lagt in flera delmål i takt med att bidragen kommer in.

– Till exempel lägger vi till hela den eftertraktade expansionen Drakborgen II och konstruktörerna Jakob Bonds och Dan Glimne arbetar fram flera regeltillägg och nya komponenter, säger Orvar Säfström till DN.

Spelet beräknas vara färdigt till julen 2020, men med rådande virusdrabbade världsläge vågar de inte lova något, skriver DN.

Insamlingen till Drakborgen ligger på andra plats på Emanuel Karlstens sammanställning över de svenskspråkiga kampanjer som dragit in mest pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.