Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari har ”svårt för livsstilen som Bianca Ingrosso torgför”. Foto: TT

Klimatministerns kritik mot Bianca Ingrosso: ”Svårt för livsstilen”

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med Dagens industri summerar Romina Pourmokhtari sitt första år som klimat- och miljöminister. Hon riktar även en känga mot influeraren Bianca Ingrosso och kallar henne en problematisk förebild för landets unga.

Influerare lyfter fram en osund livsstil när det kommer till konsumtion. Det tycker Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som i en intervju med DI berättar hur mycket hon stör sig på det.

– Jag har så svårt för att de ska vara idoler för unga, främst kvinnor, i dagens samhälle. Det tycker jag bara är deprimerande in i själen, jag hade önskat att man såg ett intresse i annat, säger hon till tidningen.

Hon menar inte att problemet finns hos landets alla influerare men på frågan om vad hon tycker om just Ingrosso, som driver eller är delaktig i flera företag inom mode, är svaret kritiskt.

– Jag har väldigt svårt för livsstilen som hon torgför, säger hon.

”Blir lite upprörd”

Pourmokhtari är medveten om att många av plaggen troligtvis kommer till Bianca Ingrosso via sponsorer men att tanken av att alla skulle leva som influeraren gör henne mörkrädd.

– Om alla som följer henne hade konsumerat och levt på det sätt som hon gör, så hade jag inte kunnat sova mer, för jag hade behövt jobba så hårt. Så jag blir lite upprörd.

Ministern uppmanar nu Bianca Ingrosso att istället använda sin plattform och makt för att påverka inom frågor som rör klimatet.

– All den fantastiska energi som hon har lagt på att bygga upp ett otroligt framgångsrikt sminkföretag, skulle hon kunna gå vidare och använda till nästa projekt, som att revolutionera den svenska textilbranschen.”

Bianca Ingrosso har inte svarat på kritiken. SVT söker henne för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar antropologen Katarina Graffman om hur unga idag drivs av konsumtion och snabb framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.