Den norska författaren Karl Ove Knausgård tilldelas Svenska Akademiens nordiska pris. Foto: SVT

Knausgård: Jag har följt konflikten i Akademien som en såpopera

Uppdaterad
Publicerad

Den norska författaren Karl Ove Knausgård mottar under onsdagskvällen Svenska Akademiens nordiska pris. Ett pris som ibland brukar kallas för ”Lilla Nobelpriset” med en prissumma om 400 000 kronor.

Svenska Akademiens nordiska pris tilldelas en person från de nordiska länderna som ”gjort betydelsefulla insatser inom något av Akademiens verksamhets- eller intresseområden”. Förra året gick det till författaren Agneta Pleijel, och året dessförinnan mottog norske författaren Dag Solstad utmärkelsen.

I år är mottagaren av priset norske Karl Ove Knausgård, författare till bland annat den uppmärksammade självbiografiska romansviten Min kamp.

– Det känns fantastiskt. Inte minst för att när jag fick beskedet kollade jag vilka andra som fått priset och det var väldigt många bra författare. Så det är en fantastisk samling att ingå i, säger han till Kulturnyheterna.

Se mer av intervjun i klippet ovan, där han bland annat kommenterar krisen i Akademien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.