Knausgård i mål med ”Min kamp”

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom den sista delen i Karl Ove Knausgårds romansvit ”Min kamp” ut i Norge.

Och den sjätte delen i romansviten kallas allt från ”ofattbar stark” till ”ingen bra roman”, av de norska kritikerna.

Allra mest positiv är kritikern på tidningen Fædrelandsvennen, som ges ut i Knausgårds hemtrakter i Norge. Det rapporterar NRK. Fædrelandsvennens recensent menar att boken är en ”monumental avslutning på ett gediget verk”.

”Min kamp” om ”Mein kampf”

”Min kamp 6” utgörs delvis av en essä om Hitlers ”Mein kampf”, men har också som de tidigare delarna av romansviten starka självbiografiska och självutlämnande inslag.

Knausgård har också fått ta emot kritik för att han inte bara lämnat ut sig själv, utan också sina närmaste. I ”Min kamp 6” ägnar författaren mycket tid åt att beskriva sin frus bipolära sjukdom.

”Det är oerhört starkt. Det är varmt och väldigt, väldigt mänskligt i ordet mänsklig allra mest positiva betydelse.”

Aftenpostens kritiker är betydligt mindre välvilligt inställd och menar att författaren saboterat sin egen romanfinal.

”Boken tappar ofta kontakten men konstspråket och glider över i en helt ordinär sakprosa”, menar Aftenpostens recensent som slår fast att det bara är de två första böckerna i serien som kommer att stå sig i framtiden.

Svårt att bedöma

NRK:s egen kritiker Marta Norheim tycker att det är svårt att bedöma boken.

– De här böckerna kan du inte värdera utifrån frågor som form, estetik och andra sådana frågor för de spränger många kategorier, menar hon. Samtidigt menar hon att Knausgård tagit sig upp till en högre nivå igen efter att ha haft en svacka under ett par av mittenböckerna.

Recensenten på Dagsavisen skriver att Knausgård med sina böcker skaffat sig en självklar plats i den europeiska litteraturhistorien, åtminstone i det kortare perspektivet.

Om böckerna sedan klarar av tidens tand får framtiden utvisa, menar han, och lägger till:

”Det är sällan som en kritiker har lust till att önska huvudpersonen i ett litterärt verk lycka till. Men vad fan, vem orkar ta sig själv på stort allvar hela tiden? Lycka till i framtiden då Karl Ove Knausgård!”

Och enligt författaren själv kommer den framtiden inte att utgöras av författande, utan av att ge ut andra författares alster på ett eget förlag.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.