Författaren Karl Ove Knausgård blir en del av konstprojektet The future library. Foto: TT

Knausgårds nya bok får inte läsas förrän om 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Norske Karl Ove Knausgård sällar sig nu till den hittills sexhövdade skaran författare som skrivit material åt konstprojektet Future Library, skriver NRK. Ett projekt där utvalda författare ges möjlighet att skriva ett verk som inte kommer släppas förrän år 2114.

Karl Ove Knausgård är den första nordiska författaren att plockas in i projektet som sedan tidigare har knutit författare som kanadensiska Margaret Atwood, turkiska Elif Shafak och sydkoreanska Han Kang till sig.

The future library startades av den skotska konstnären Katie Paterson 2014 och samlar varje år in ett osläppt originalverk av en utvald författare. En process som ska pågå fram till 2114.

Knausgård: Sätter livet i perspektiv

The future library-projektet har av The guardian bland annat beskrivits som ”världens hemligaste bibliotek”. Och just hemlighetsfull var även Karl Ove Knausgård när han av NRK fick frågan vad hans verk kommer handla om:

– Poängen är ju att ingen ska läsa böckerna förrän om 100 år, så det varken kan eller vill jag säga något om. Det sätter livet här och nu i perspektiv. När böckerna blir lästa kommer ingen av oss längre att finnas. Klarar vi att tänka oss det? säger författaren till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.