Den franska satirtidningen Charlie Hebdo utsattes för en terrorattack i januari 2015. Foto: AP/TT

Charlie Hebdo-skribenten oroad över attacken: Dödshot varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har skadats i en knivattack nära satirtidskriften Charlie Hebdos tidigare lokaler i Paris. Om attacken är kopplad till tidsskriften är oklart. Men enligt den tidigare medarbetaren på tidsskriften, Marie Darrieussecq, är redaktionen just nu extra ansatt.

– De får dödshot varje dag, säger hon.

Rättegången mot de 14 personer som misstänks vara inblandade i terrordådet mot Charlie Hebdo 2015 inleddes i Paris i början av september. I samband med det publicerade tidsskriften återigen ett antal kontroversiella karikatyrer av profeten Muhammed – vilket utlöste stora protester.

Författaren och den tidigare Charlie Hebdo-medarbetaren Marie Darrieussecq säger till SVT att den pågående rättegången innebär ny fara för redaktionen. Hon berättar att de får ta emot dödshot varje dag.

På fredagen är omständigheterna kring knivattacken utanför redaktionens tidigare lokaler fortfarande oklara. Men enligt Marie Darrieussecq är Charlie Hebdo beredda på att någonting nytt ska hända.

– Rättegången som pågår gör att risknivån är särskilt hög i nuläget. Jag är inte ett dugg förvånad över att det här händer, säger hon.

Upprop från journalister

I dagarna har 100 franska medieorganisationer undertecknat ett öppet brev till stöd för yttrandefriheten, som de anser är hotad efter alla dödshot.

På grund av hoten arbetar redaktionen nu i en bunker. Den nya arbetsplatsen blev för mycket för Marie Darrieussecq som inte längre jobbar kvar på tidskiften.

– Jag kunde inte vänja mig vid bunkern, jag blev väldigt klaustrofobisk. Jag beundrar verkligen de som är kvar. Det är en skandal att en tidskift i dag, i en demokrati, behöver arbeta under sådana förhållanden, säger Marie Darrieussecq.

Är yttrandefriheten hotad i Frankrike i dag?

– Jag vet inte. Jag vet bara att jag ibland inte vågar säga vissa saker, säger Marie Darrieussecq.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer