Foto: SVT

”John var en väldigt varm och rolig person”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-profilen John Chrispinsson har avlidit. Chrispinsson arbetade under många år både för SVT och Sveriges Radio med program som Gomorron Sverige, aktualitetsprogrammet Svepet och Nobelsändningarna. Kollegorna minns en varm och intellektuell person.

Programledaren Ann-Britt Ryd Pettersson var en mycket nära vän till John Chrispinsson och lärde känna honom redan under åren på journalisthögskolan.

– Han kom in direkt efter studenten och var yngst av alla i klassen. Han ville verkligen bli journalist.

John Chrispinsson 1956-2017

Under de 40 år som gått sedan dess, har de sedan följts åt. Som kollegor arbetade de främst tillsammans på Gomorron Sverige.

– John var en väldigt varm och rolig person. Han var intellektuell och beläst, men alltid rolig och modern på samma gång. Han hade en oerhört hög integritet som gick igenom både i hans journalistiska arbete och i det liv han levde.

Och även när de inte arbetade på samma redaktion var John ett stöd.

– När jag var ny på Sporten så skrevs det en massa, och fast än John inte var ett dugg sportintresserad så var han så bra i sådana lägen. Han genomskådade folk.

”Saknar honom redan”

Marianne Rundström, programledare för SVT:s Gomorron säger att det alltid var lätt att jobba med Chrispinsson.

– Han tillförde alltid otroliga dimensioner. Jag kommer att sakna honom otroligt mycket. Jag saknar honom redan. Jag kan inte riktigt prata om honom i dåtid. Han var en mycket älskad människa, säger Marianne Rundström.

Claes Elfsberg jobbade med John på SVT i över 20 års tid, och kände honom både som vän och kollega. Även Elfsberg trycker på Chrispinssons oerhörda bredd som en av hans starkaste egenskaper.

– John var en väldigt skicklig reporter och programledare med flera djupa specialområden. Jobbet krävde kunskap och allvar, men han hade också en ständig glimt i ögat. Det fanns ett nästan busigt sätt för honom att närma sig svåra ämnen, och det tror jag tilltalade väldigt många, säger Claes Elfsberg.

”Från Melodifestivaler till valvakor”

SVT:s vd Hanna Stjärne kommenterar John Chrispinssons bortgång:

”John Chrispinsson var fantastisk kunnig inom en mängd olika ämnen. Samtidigt hade han en stor ödmjukhet och var oerhört skicklig på att göra saker begripliga för många. Ända sedan 80-talet har han bidragit till SVT i allt från Melodifestivaler till valvakor. Han kommer saknas djupt, både av publiken och av sina kollegor.”, skriver hon i ett mejl.

”Minns hans vänlighet, humor och bildning”

Kollegan Nike Nylander minns John för hans underfundiga humor:

”Så sorgligt att kollegan John Chrispinsson lämnat oss. Minns hans vänlighet, humor och bildning. Och så glimten i hans alltid nyfikna blick” skriver hon på Twitter.

Under senare år arbetade John Chrispinsson bland annat med sändningarna från Kronprinsessbröllopet 2010. Barbro Hultman som är redaktör på Kungliga hovstaterna skriver:

”Inte en dag utan tårar. Budet kom nu om att John Chrispinsson hastigt avlidit. Ett proffs som jag är glad att jag fick arbeta med under förberedelserna till Kronprinsessbröllopet 2010.”

Rörde sig mellan underhållning och vetenskap

Under sin karriär rörde sig John Crispinsson mellan så vitt skilda områden som underhållning och vetenskap, och journalistkollegan Staffan Dopping minns Chrispinsson som en multibegåvning.

”Ja det är dessvärre sant. Min vän och kollega John Chrispinsson har avlidit. Jag kan inte fatta det, vi har på många sätt arbetat sida vid sida sedan mitten av 80-talet. Vi är båda 56:or. John var en ovanlig, lojal och stimulerande människa. Multibegåvning, med en underfundig humor. Farväl, John!” skriver Dopping.

Läs mer: SVT-profilen John Chrispinsson är död

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

John Chrispinsson 1956-2017

Mer i ämnet