Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I sina serier skildrar serietecknaren Ulla Donner livets svårigheter som ung vuxen – fast med stor humor. Foto: Andreas Idén/Ulf Sandlund/SVT

Kombuchasvamp som sektledare och nydumpad sopp i ny serieroman

Publicerad

Serietecknaren Ulla Donners nya bok “Den naturliga komedin” baseras på Dantes klassiker – men ”helvetet” är den finska skogen.

– Boken handlar om ekologisk kollaps och hur vi människor väljer att hantera känslorna kring det, säger serietecknaren Ulla Donner.

Ulla Donner är en av Finlands främsta serietecknare med tidigare serieromaner som “Skiten” och “Spleenish”.  

Serien “Den naturliga komedin” har flera kopplingar till Dantes “Den gudomliga komedin” och är en satir om miljöförstörelse och hur vi människor hanterar det.

Idén till helvetet, som i boken är skogen, växte fram när Ulla Donner i några års tid bodde på landsbygden.  

– Det är den finska skogen så som den har formats av människan. Vi ser människan via landskap där granarna är identiska och har odlats i rader. Och så finns där även kalhyggen, som också är en följd av människans kapitalistiska exploatering och förstörelse av vår värld, säger hon.

Baseras på Dante

Det handlar om höstlövet Björk som kraschlandar på skogsgolvet efter att ha virvlat i luften med tusentals andra löv.  

Där träffar hen Candy, som nyligen blivit dumpad för en kantarell, som Björk sedan tar hjälp av för att hitta ett lämpligt ställe att få skjuts upp i luften igen.

På sin vandring genom skogen träffar de bland annat den senila varelsen Gun, en sexig trattkantarell och sektledaren Kombucha som övertalar andra svampar att ”unna sig” dyra behandlingar för att bli fridlysta.  

– De här varelserna anammar också delvis en mänsklig logik, att vi måste bli unika, vara så bra vi kan och optimera oss själva. För annars förtjänar vi inte att finnas till, säger Ulla Donner.  

Behandlar framtidsoro med humor

Ett genomgående tema i Ulla Donners serier är att hon skildrar livets svårigheter som ung vuxen – fast med stor humor.

– Vi lever vi våra liv, vi blir kära och våra hjärtan krossas. Vi skämtar med våra kompisar, är småaktiga och fokuserar på bagateller. Vi gör alla de här sakerna och det får man väl också göra i en seriebok.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.