Kommunen räddar Hultsfredsfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Förlusttyngda Hultsfredsfestivalen räddas nu av kommunen. Kommunen går in med sammanlagt 8,6 miljoner kronor för att rädda rockinstitutionen vid Hulingens strand.

Det är en affär i flera steg som ska sjösättas av Hultsfreds kommun för att rädda föreningen Rockparty som sedan 1986 driver festivalen.

Det kommunala bolaget HKIAB köper aktier i Rockpartys bolag Rock City för 4,3 miljoner och kommunen köper även anläggningar i anslutning till festivalområdet av Rockparty för 2,6 miljoner kronor. Förmodligen kommer HKIAB och Rockparty att starta ett nytt bolag som ska driva sommarens festival.

Hultsfredsfestivalen

Efter sommarens förlust varslade festivalen sina anställda och det fanns stora frågetecken för den fortsatta verksamheten. 

– Utan det här hade vi gått i konkurs, säger Putte Svensson, en av festivalens grundare, till GP.

Festivalledningen har sedan tidigare önskat hjälp áv kommunen och pekat på betydelsen festivalen har för närområdet. Man har också betonat att man driver utbildningar på Campus Hultsfred för 350 studenter vilket haft stor betydelse för orten.

Hultsfredsfestivalen har gått med förlust de senaste tre åren och har haft svårt att anpassa sig till ett musikklimat med ökad konkurrens och fler nischfestivaler. I branschen har man också frågat sig varför festivalen gör förlust trots publiksiffror på 20.000-25.000 besökare.

Nu har festivalen fått respit men det kommer att krävas hårt arbete för att vända trenden och förändra bilden av festivalen som en bedagad rockkoloss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfredsfestivalen

Mer i ämnet