Nordanstig är den kommun i Sverige som lägger minst pengar på kultur. Foto: Måns Båth

Kommunerna som satsar minst pengar på kultur i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

434 kronor per person. Så lite satsade Nordanstig på kultur 2014. Det är den lägsta kultursatsningen i Sverige visar Kulturnyheternas granskning #Kulturklyftan.

Bjurholm, Sveriges minsta kommun är också den kommun som lägger minst pengar på kultur i landet. Men om man slår ut det på hur mycket det blir per invånare får man en annan bild, då är det istället Nordanstig i Gävleborgs län som hamnar i botten med 434 kronor per person. Upp till Umeå i toppen skiljer det hela 2.090 kronor per person.

Den här stora skillnaden innebär att det skapas en stor klyfta mellan de kommuner som satsar mycket pengar på kultur och de som satsar lite.

Nordanstig tror på ideella krafter

Det är även förhållandevis stora skillnader mellan kommunerna som satsar minst pengar på kultur, men de har också en hel del gemensamt. Att det satsas lite pengar behöver inte nödvändigtvis innebära att det finns ett litet kulturutbud i kommunen. Bland dessa kommuner bygger istället kulturverksamheten till stor del på ideella insatser och fria utövare.

– Våra kulturverksamheter bygger mycket på ideella insatser utifrån lokala organisationer som föreningar och intressegrupper. Vi medfinansierar en del men annars är det, rullar ju kulturlivet på, på något sätt ändå utan att vi går in med så mycket kommunala medel, säger Stig Eng (C), ordförande i ledningsutskottet Nordanstig och tillägger:

– Vi driver ju ingen egen verksamhet så när som på biblioteken.

Men det är inte mycket pengar som går till biblioteken heller. Kostnaden för biblioteken i Nordanstig var 275 kronor per person under 2014, vilket är tredje minst i landet.

Politiskt styre påverkar

Sex av de tio kommuner som lägger minst pengar på kultur per invånare var 2014 styrda av partier som tillhör Alliansen, tre var styrda av blocköverskridande koalitioner och en kommun styrdes av partier från vänsterblocket.

Eva Wittbom (L) är kommunalråd i Täby där Moderaterna har flest mandat i kommunfullmäktige. Täby är fyra placeringar från botten när det kommer till hur mycket pengar som läggs på kultur per person, och hon menar att det bland annat är en ideologisk fråga om kommunerna satsar mycket eller lite pengar på kultur.

Är kulturen en av de saker som man prioriterar bort först när sänkta skattesatser är på tal?

– Ja, just det. Vissa partier använder mycket argumentet ”eftersom det inte är lagstyrt”, man måste inte ha det, säger Eva Wittbom och berättar att de kommer att behöva fortsätta att kämpa med kulturområdet i Täby.

Den enda kulturverksamhet som är lagstadgad är biblioteken. Enligt bibliotekslagen är alla kommuner skyldiga att ha ett folkbibliotek. Annan kulturverksamhet i kommunal regi är frivillig.

I Högsby har kultursatsningarna prioriterats bort av andra anledningar än sänkta skattesatser.

Det beror på att den här kommunen är väldigt liten och har haft minskande befolkning i många år. Då har man dragit ner väldigt mycket på olika verksamheter, skola och kultur, säger Tuva Bojstedt (KD), ordförande utbildningsutskottet i Högsby.

Andra typer av bidrag

Men bidrag till kulturverksamheter kan se ut på många sätt och det är inte alltid som de syns i kommunernas redovisning. Håkan Söderman (M) är ordförande i kultur- och bildningsnämnden i Lekebergs kommun och han berättar om hur de hjälpte Länsteatern och amatörteatersamverkan i Örebro län med en teaterföreställning som skulle sättas upp utomhus.

– Då ville de ha penningbidrag och då sa vi att ”nä, det har vi inte men vi kan låna ut elverket gratis”. Arbetsmarknadsenhetens skogsröjargäng var där och röjde och snyggade till vägen och röjde sly under en vecka och sådana grejer. Det räknar vi inte om i pengabidrag men det var säkert värt kanske en 100.000 kronor, säger Håkan Söderman och tillägger att han är trött på att mätningar ofta görs utifrån hur mycket pengar som läggs på olika verksamheter och att de inte tar hänsyn till vad man får ut av dem.

– Bland folket här är väl tänket att ”här går det inte att sätta sig och vänta på att någon ska göra det utan då får vi göra det själva”. Och det gör att det är väldigt mycket verksamhet till en låg peng istället, men vi får ut otroligt mycket.

Kulturkostnader

Det här är de tio kommuner som satsade minst pengar på kulturområdet under 2014:

Gullspång – 630kr per person

Klippan – 629kr per person

Sotenäs – 621kr per person

Bollebygd – 612kr per person

Kävlinge – 610kr per person

Salem  – 601kr per person

Täby – 596kr per person

Lekebergs – 568kr per person

Högsby – 548kr per person

Nordanstig – 434kr per person

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.