Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I boken ”Sveriges första kommunpoet” finns Jimmy Alms dikter och dagboksanteckningar från året som gått. Foto: SVT

Kommunpoeten ett år efter stormen: ”Projektets överlevnad stod på spel”

Publicerad

Hösten 2021 blev historien om Tranemo kommun och poeten Jimmy Alm en riksnyhet. Ett missförstånd om finansieringen skapade debatt i tidningarna och hat i kommunpoetens inkorg. Men han fortsatte skriva och nu, ett år senare, är boken klar.

Hösten 2021 startade projektet ”Kommunpoesi”. Poeten Jimmy Alm hade fått 894 000 kronor i statligt bidrag, bland annat för att under ett år skriva en dikt i veckan om hemkommunen Tranemo.

Pengarna kom från Kulturbryggan – en del av den statliga myndigheten Konstnärsnämnden – som har i uppdrag att ge bidrag till nyskapande kultur.

Men i media spreds en felaktig bild om att det var Tranemo kommun som hade anställt poeten, samtidigt som kommunens skolor fick sparkrav på 17 miljoner.

– Varför är det så viktigt vem som betalar? Kultur får faktiskt också kosta pengar, säger kulturchefen i Tranemo kommun, Juan Ochoa-Echevarria.

Men det här gjorde Tranemoborna upprörda, ledde till debatt i tidningar och till personangrepp i Kommunpoetens inkorg.

– Det var nåt sorts chocktillstånd. Jag förstod inte vad som hände, säger poeten Jimmy Alm.

Mediestormen slog till över en helg

I boken ”Sveriges första kommunpoet” finns inte bara dikterna, utan också dagboksanteckningar.

Den 12 oktober 2021 skriver han: ”Dikternas spridning har inte varit viral och projektet har heller inte fått så mycket uppmärksamhet från media som jag trodde”.

Och bara en vecka senare kan man läsa om hans tankar om att vara mitt i en mediestorm.

– Det var ett otroligt tryck på mig. Det var så många som ville prata med mig och det kändes ju som att projektets överlevnad stod på spel, säger Jimmy Alm.

”Människor känner sig sedda”

Efter att stormen la sig och människor fick klarhet i varifrån pengarna kom blev reaktionerna mer positiva. Han fick uppmuntrande ord och folk lämnade choklad till kommunpoeten på det lokala biblioteket. Många känner sig stolta över att bli uppmärksammade i poesin.

– En vanlig kommentar jag får är att det är kul att jag satt Tranemo på kartan. ”Tranemo? Ja, det är ni som har en kommunpoet!”, då finns det en koppling. Människor känner sig sedda. Jag tror det är en bristvara i dagens samhälle.

– Och sen om nån litteraturrecensent i Stockholm tycker någonting om det jag gör – jag kan inte stoppa den typen av åsikter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer