Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kompositören Georg Riedel skrev musiken till många älskade barnvisor, bland annat dem om Emil i Lönneberga. Foto: TT

Kompositören Georg Riedel är död

Uppdaterad
Publicerad

Han var en del av de flestas barndom och med ”Idas sommarvisa” blev han hela Sveriges – främst alla barns – kompositör.

Tonsättaren och jazzmusikern Georg Riedel är död, 90 år gammal.

Georg Riedel föddes i dåvarande Tjeckoslovakien 1934 och emigrerade till Sverige med sin familj som fyraåring. Han är framförallt känd för att ha komponerat musiken till filmerna efter Astrid Lindgrens böcker, däribland sångerna ”Idas sommarvisa” och ”Du käre lille snickerbo”.

Ett annat verk som är starkt förknippat med honom är Monica Zetterlunds hit ”Sakta vi gå genom stan”, där Riedel stod för arrangemanget och spelade bas.

Fortsatte göra musik

Johan Palmberg, barnbarnsbarn till Astrid Lindgren som även jobbar med musikfrågor på Astrid Lindgren AB, menar att Riedels musik var helt avgörande för Lindgren.

– Det går inte att överskatta hur viktig hans musik varit för att sprida hennes verk. Bara att ”Idas sommarvisa” sjungs på alla skolavslutningar i Sverige tycker jag är ett tecken på det. De hade ett otroligt fint samarbete och han förstod precis vad Astrid behövde, säger han till TT.

Inger Nilsson, som spelade Pippi Långstrump i Olle Hellboms filmer, berättar att Georg Riedel var med i studion och spelade när sångerna skulle spelas in.

– Han sade själv att han försökte få in lite improvisation i alla låtar och jag tror att lekfullheten och improvisationen passar barn. Det är lite typiskt jazz också och det var nog därför det blev så bra, säger hon.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) tror att Georg Riedels musik kommer att leva kvar i många generationer framöver:

”I över ett halvt sekel har Georg Riedel präglat och påverkat det svenska musiklandskapet med sina fina kompositioner. Även de som inte kände till Riedels namn, kände honom genom hans verk. ”, skriver kulturministern i en kommentar till Kulturnyheterna.

Många inspirationskällor

Inspiration hittade han i allt från svensk folkmusik till Duke Ellington och judisk klezmer. Under perioder av sitt liv kände han att han var tvungen att förnya sig, men det behovet skakade han senare av sig.

– Jag är inte bunden till trender, jag skiter fullkomligt i det numera, jag gör det som är roligt att göra, sade han till TT 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.