Ludwig Göransson: ”Jag kände stor press inför Black Panther”

Publicerad

Den svenske kompositören Ludwig Göransson förbereder sig för Oscarsgalan på söndag där han har chans att vinna en statyett för bästa originalmusik för filmen Black Panther. Kulturnyheterna träffade Ludwig för ett samtal om film, Metallica och om att förverkliga andras visioner.
– Jag försöker sätta mig in i deras berättelser, säger Ludwig Göransson till Kulturnyheterna.

Kompositören Ludwig Göransson har förvandlat ljuden från tågperronger och boxningsgym till musik i filmerna Fruitvale station och Creed. Inför filmen Black Panther – för vilken han nu är oscarsnominerad – reste han till Västafrika och spelade musik som inspirerade regissören Ryan Cooglers manus. 

Kände stor press

– Jag kände stor press inför Black Panther för att jag visste att den betydde så mycket för så många människor. Så det kändes viktigt att filmen skulle ha genuin, traditionell afrikansk musik, säger Ludwig Göransson till Kulturnyheterna.

Ludwig Göransson var 22 år när han ensam flyttade till Los Angeles för att plugga på musikhögskolan USC. Det var där han lärde känna regissören Ryan Coogler som senare anställde honom som kompositör för sin debutfilm Fruitvale Station, baserad på en sann historia om en ung svart man som blir skjuten på en pendeltågsperrong.

”Världen ser oss med större ögon nu”

I samband med att Ludwig arbetade med serien Community blev han vän med Donald Glover som precis hade börjat rappa under namnet Childish Gambino. Ludwig blev artistens producent och resten är historia.

– Jag har ju jobbat med de här artisterna i tio års tid. Det är inte så stor skillnad mellan hur vi jobbar nu hur vi jobbade när vi var 21. Det är bara att världen ser på oss med större ögon nu.

Och kanske var det oundvikligt att Ludwig Göransson skulle hamna där han är i dag. Hans besatthet av musik startade tidigt i barndomen.

Ville bli Metallicas nästa gitarrist

– Min pappa är gitarrlärare och började spela gitarr med mig när jag var 6 år, men det var när jag var 8 år och hörde Metallica för första gången som jag visste att det var det jag ville göra. Jag skulle bli Metallicas nästa gitarrist. Då började jag spela gitarr tio timmar om dagen.

Filmerna Black Panther och This is America har båda uppmärksammats som politiskt viktiga i en tid då rasismen växer sig allt starkare, men Ludwig Göransson förklarar att hans största inspiration kommer från att förverkliga visionen hos de han samarbetar med. 

– Allt handlar om vad det betyder för den artist eller regissör som jag jobbar med. Jag försöker sätta mig in i deras berättelser och läsa deras tankar. Från första början när jag jobbade med Donald och Ryan förstod jag hur viktigt projekten var för dem, säger Ludwig Göransson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oscarsgalan 2019

Mer i ämnet