Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mbongeni Ngema har omkommit i en trafikolycka. Här syns han med skådespelaren Percy Mtwa (t.v. i bilden) i en scen från ”Woza Albert” på Market Theatre i Johannesburg, Sydafrika, 1981. Foto: Ruphin Coudyzer

Kompositören Mbongeni Ngema död

Uppdaterad
Publicerad

Mbongeni Ngema, som skrev den hyllade musikalen ”Sarafina” om studentuppror i Soweto under apartheidtiden, är död. Han omkom i en trafikolycka på onsdagen, meddelar hans anhöriga. Ngema blev 68 år.

Musikalen ”Sarafina” skrevs 1987 och gick på Broadway i New York i två år. Musikalen gästspelade även på Dramaten i Stockholm 1989.

Men det var med filmen med samma namn 1992 som den sydafrikanske skådespelaren, musikern och författaren Ngema blev verkligt känd. Filmen med bland andra Miriam Makeba och Whoopi Goldberg uppmärksammades på filmfestivalen i Cannes i år med en visning bland klassikerna.

Ngema var även medförfattare till pjäsen ”Woza Albert” som turnerade i Europa och USA på 1980-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.