Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kompositören Ralph Lundsten i sin legendariska musikstudio Andromeda, inhyst i hans hem Frankenburg i Stockholms skärgård. Såväl studion som Lundstens hem blev ett populärt utflyktsmål. Foto: Jessic Gow / TT

Kompositören Ralph Lundsten är död

Uppdaterad
Publicerad

Kompositören, konstnären och filmskaparen Ralph Lundsten är död, det uppger familjen till Dagens Nyheter. Han var en av Sveriges mest kända tonsättare av elektronisk musik.

Ralph Lundsten föddes 1936 i Ersnäs i Norrbotten, men flyttade som 15-åring till Stockholm. På slutet av 1950-talet startade han den välkända bild- och elektronmusikstudion Andromeda där han experimenterade med egenbyggda instrument och datorer.

Från 70-talet och framåt drev han studion från sitt rosa hus ”Villa Frankenburg” vid Skurusundet i Nacka utanför Stockholm. Huset såldes 2015 och studion donerades då till Scenkonstmuseet i Stockholm.

Prisad filmare och konstnär

Hans musikproduktion består bland annat av ett hundratal skivor, flera natursymfonier, rymd- och mediationsmusik.

Under 60-talet var han verksam som filmare och konstnär med utställningar på Moderna Museet och Nationalmuseum. Han har mottagit flera priser och har varit värd för sommar i P1 vid ett flertal tillfällen.

Ett av hans mest kända verk är Radio Swedens signaturmelodi ”Ut i vida världen”.

Ralph Lundsten räknades som en av Sveriges pionjärer inom synt- och elektronisk musik. Han blev 86 år gammal.

”Särart i svenskt musikliv”

Stefan Dimle är musiker och skivbolagsboss och hade tidigare en skivbutik i Stockholm. Han lärde känna Ralph Lundsten för tjugo år sedan när Lundsten kom in hans butik för att få hjälp att sprida sin nya musik.

– Jag förklarade att det finns en hel värld därute som letar efter din gamla musik.

De började samarbeta med att sätta ihop samlingar med Lundstens äldre musik och Stefan tog över postorderverksamheten på hans hemsida. Stefan kom att bli något av Ralph Lundstens allt-i-allo.

– Jag var där nästan dagligen under några år.

Han minns Ralph Lundsten som en pionjär som startade någonting helt nytt.

– Sen har man ju alltid undrat hur det kommer sig att han alltid hade så fina musiker. Det var ju Janne Schaffer, Björn J:son Lind, Björn Inge och Wlodek Gulgowsky. Men det var ju för att han var en särart i svenskt musikliv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.