Kompositören Stefan Nilsson död

Uppdaterad
Publicerad

Kompositören och pianisten Stefan Nilsson har gått bort i ALS efter en tids sjukdom. Han blev 67 år.

Pianisten och kompositören Stefan Nilsson har under torsdagen somnat in efter en tids sjukdom. Han avled stilla i sitt hem med den närmsta familjen närvarande. Stefan led av den obotliga sjukdomen ALS,” skriver familjen i ett pressmeddelande.

Lång karriär

Stefan Nilsson föddes i Kukasjärvi i Hietaniemi i Norrbotten, men flyttade som ung till Stockholm för att studera piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, bland annat för Gunnar Hallhagen.

Nilsson fick en rik och varierad musikkarriär både i egenskap av arrangör och pianist. Han spelade i jazzbandet Kornet, inledde samarbete med Tommy Körberg och Björn Afzelius.

I början av 80-talet började han komponera filmmusik och mottog 1998 en Guldbagge för kreativa insatser inom svensk film.

Listan över musik han har skrivit till filmer är lång. Bland annat ”Gabriellas sång” i ”Så som i himmelen”. Även musik till filmer som Beckfilmerna, Lorry, Yrrol och skärgårdsdoktorn. Han har också arbetat med Lasse Åbergs ”Den ofrivillige golfaren” samt Bille Augusts och Ingmar Bergmans ”Den goda viljan” och ”Pelle Erövraren”. 

2022 träffade SVT Stefan Nilsson i samband med att han gjorde musik till svenska marinens 500-årsjubileum.

Hyllningskonsert

Beskedet om ALS kom i februari, vilket ledde till att gamla kollegor som Helen Sjöholm, Benny Andersson och Tommy Körberg arrangerade en hyllningskonsert medan han var tillräckligt frisk för att kunna delta. ”Musik för livet” den 8 maj i Filadelfiakyrkan i Stockholm blev Stefan Nilssons sista konsert vid flygeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.