Sven-David Sandström på Kungliga operan 2008. Foto: Marc Femenia / TT

Kompositören Sven-David Sandström är död

Uppdaterad
Publicerad

Kompositören Sven-David Sandström gick bort under måndagsmorgonen, bekräftar hans fru för Dagens Nyheter.

Sven-David Sandström har komponerat över 500 verk och har varit verksam vid Kungliga musikhögskolan och Indiana University i USA, skriver Dagens Nyheter.

Sandström har komponerat musik till bland annat filmer, operor och baletter.

Han slog igenom 1972 med orkesterverket Through and through och etablerade sig, enligt biografin på hans hemsida, som en ledande modernistisk tonsättare.

I mitten av 90-talet skrev han musik till operan Staden med libretto av poeten och tidigare ledamoten i Svenska Akademien Katarina Frostenson. I den medverkade bland andra Anne Sofie von Otter, Malena Ernman och Loa Falkman.

I april i år berättade han i en DN-intervju om sin lungcancer.

– Jag tänker inte på döden, men jag har varit rätt sjuk och tänkt att nu är det nog snart slut, sade han då.

”Blyg och hårdkokt”

Kulturnyheternas musikkritiker Camilla Lundberg minns en lite udda, men lättsam person som samlade en stor publik och låg i framkant musikaliskt.

– Sven-David Sandström gjorde entré i musiklivet med buller och bång för ungefär 50 år sedan och var då en blyg och väldigt hårdkokt modernist, säger hon och fortsätter:

– Han har alltid varit pionjär, en postmodernist, för att inte säga romantiker. Han har förenklat sitt tonspråk och sitt tilltal på ett sätt som gjort att han fått en enormt stor publik.

Sven-David Sandström var mycket produktiv och skrev över 500 verk, samtidigt som han var aktiv som musikprofessor.

– Han var glad, pigg och positiv som var lätt att älska. Han var en annorlunda typ bland svenska tonsättare, som ofta kan vara en tung skara. Så icke Sven-David. En av de sista som fick åtnjuta hans fantastiska undervisning var Jacob Mühlrad som har sagt att Sven-David var den som gjorde honom till kompositör, säger Camilla Lundberg.

På lördag uruppförs Sandströms verk Uppbrott av Adolf Fredriks kyrkas kammarkör i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.