Fredrik Österling hoppas att beslutet ska leda till bra diskussion. Foto: JONAS EKSTRÖMER /TT & Johan Nilsson/TT

Konserthuschefen om flygstoppet: “Någon måste börja”

Publicerad

I går rapporterade SVT att Helsingborgs konserthus kommer att sluta flyga in artister. Beslutet som är taget av miljöskäl har mötts av blandad kritik på sociala medier. Konserthuschefen Fredrik Österling hoppas att beslutet kommer att leda till en bra diskussion inom den klassiska musikbranschen.

Från säsongen 2020/2021 kommer Helsingborgs konserthus att sluta flyga in artister. Istället kommer musiker som kan resa via tåg att prioriteras, ett beslut som genererat blandad kritik.

– Vi har fått mycket reaktioner, bland annat fick jag ett mejl från Swedavias strateg som ville berätta vad de gör för att klimatkompensera. Sedan har vi givetvis fått mycket respons på sociala medier. Många är riktigt glada över beslutet och säkert lika många är märkligt nog provocerade, säger Fredrik Österling, chef för Helsingborgs konserthus.

Bland annat har institutionen mötts av kritik för att beslutet skulle hämma mångfalden, men Fredrik Österling tror inte att så kommer bli fallet.

– Vi har ju alla typer av etniciteter som bor i Europa, eller som har tågavstånd, eller båtavstånd och som är professionella utövare på hög nivå. Den tid vi lägger på logistik och planering kommer att öka, men jag tror inte att vi kommer få svårt att leverera det uppdrag vi har.

Inlett samarbete med agenturer

Idén om flygförbudet väcktes då allt fler musiker frågade hur konserthuset klimatkompenserade då de flög in många av sina artister. Med det nya beslutet kommer man nu att samverka med agenturer som är intresserade av att gå samma klimatsmarta väg.

– Det ska bli kul att se hur arbetet utvecklar sig. Vi vet inte riktigt hur vi ska fixa det här men vi är övertygade om att det kommer gå. För några veckor sedan hade vi en dirigent som åkte med tåg från Düsseldorf. Resan tog elva timmar men hon tyckte att det fungerade bra så det känns ju lovande, säger han.
 

Undersöker fler möjligheter

Fredrik Österling tror själv att flygförbudet bara är en del av hur Helsingborgs konserthus kan bli mer klimatsmart och berättar att de funderar över andra sätt de kan bidra på. Han hoppas nu på att fler institutioner kommer fundera över vad de kan göra.

Miljöfrågan har inte alls varit på tapeten i den klassiska musikbranschen innan. Vi har inte föreställt oss att vi ska rädda världen, men någon måste börja, även i vår bransch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer