Konst inspirerad av den urbana upplevelsen

Publicerad

Första gången konstnären Hanna Lidén ställer ut i Sverige, utställningen inspirerad av livet i New York.

En av Sveriges internationellt mest framgångrika konstnärer heter Klara Lidén. Lite mindre omtalad, i alla fall hittills, är hennes syster Hanna Lidén. Hon är också etablerad konstnär, bosatt i New York, och nu ställer ut för första gången i Sverige. Det gör hon i en samlingsutställning i en industrilokal på Igeldammsgatan i Stockholm.

-Mycket av det jag gör är inspirerat av den urbana upplevelsen, och det mesta är autobiografiskt, säger Hanna Lidén.

Fotots platta yta kombineras med andra material

Hanna Lidén gör alltså svensk debut i samlingsutställningen Awaiting immanence – en titel som anspelar på konstens inneboende kraft. Hon började med foto – men tröttnade lite på den platta ytan och började intressera sig för andra material.

-Jag jobbar både med fotografi och skulptur, och ofta finns det skulpturella element i fotografierna, säger Hanna Lidén till Kulturnyheterna.

Hanna Lidén vill väcka tankar och associationer.

Totalt medverkar 6 konstnärer – 2 svenskar – 3 norrmän och en amerikan på utställningen på Igeldammsgatan. Mer om utställningen kan du läsa om här.

Reporter: Abdul Hibombo

Fotograf: Andreas Idén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.