Se intervjun med Helena Hartlauber från turistbyrån Visit Vienna. Foto: Wiki commons / Matthias Kabel

Wiens turistbyrå har startat konto på Onlyfans

Uppdaterad
Publicerad

Flera museer i Wien har fått bilder på sin konst nedplockade från sociala medier. Anledningen: konsten är för naken. Det har fått Wiens turistbyrå att skapa ett konto för museerna på den omdiskuterade plattformen Onlyfans.

Den 24 000 år gamla skulpturen Venus från Willendorf är ett känt exempel på förhistorisk konst som är för ekivok för Facebooks regler.

Wiens turistbyrå har tröttnat och kampanjar nu för ett friare konstutbud i sociala medier. 

– Det är flera museer här i Wien som har upplevt att konstverk blivit nedplockade. Leopoldmuseet firade nyligen 20 år med konst från det senaste århundradet. Ett konstverk som visades var Kärleksparet av Koloman Moser från 1913. Det blev blockerat av Tiktok, säger Helena Hartlauer på Visit Vienna till SVT.

Genom att skapa ett konto med nakenkonst på den omdiskuterade plattformen Onlyfans hoppas de skapa en debatt om vad som är okej att visa i sociala medier. Onlyfans är annars mest känd för att unga kvinnor och män lägger upp lättklädda och pornografiska bilder för betalande prenumeranter. 

Vilken konstnär som lämpar sig bäst för Onlyfans?

– Definitivt Egon Schiele. En av världens mest kända och dyraste expressionister. Vi har en av de största samlingarna i Wien och hans målningar blir nästan alltid blockerade i sociala medier, säger Helena Hartlauer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.