80-tal, New-Age och sunkiga gubbar på årets möbelmässa

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist ser färgsprakande 80-tal, New-Age kristaller – och några sunkiga gubbar på årets möbelmässa.

Den färgstarka 80-talstrend som dominerat modevärlden i flera säsonger börjar nu synas även på möbelmässan. Årets hedersgäst är till exempel Paola Navone som redan på 70-talet tog avstånd från den fyrkantiga funktionalismen för att istället satsa på färg och form. I sin nya installation blandar hon högt och lågt – ett svindyrt badkar i äkta koppar med lampor gjorda av billiga durkslag i plast – vilket både känns befriande och sätter fart på fantasin. Bravissimo!

Navone menar att dagens unga designers inte är tillräckligt utflippade vilket också bekräftas i Greenhouse som känns ovanligt intetsägande. På årets trendutställning strax intill blandar man visserligen äkta naturmaterial som furu med en djurfäll i syntetmaterial men för att få se den hetaste, unga designen så måste vi dra in till stan.

Redan på Konstfack började Sara Lundkvist undersöka den föraktade New-Age estetik som hon fascinerades av under sin uppväxt på 80-talet. Resultatet visas nu i en specialdesignad prydnadshylla på Galleri Mowitz; kristaller i tidstypiska färger, magiska spåkulor och pyramider fulla av kosmisk energi.

Men Lundkvist har även kastat sig rätt ut i det okända på jakt efter den kosmiska energins ursprung. Med hjälp av sina nya speglar – vilka kan liknas vid transportportalerna i science fiction serien Stargate – har hon lyckats iscensätta en kristallinkubator från en avlägsen galax i galleriet. Helt utflippat och mycket fantasieggande alltså.

Betydlig sämre timing uppvisar Konstakademins nya utställning som handlar om att akademin – dom själva, alltså – har nonchalerat inredningskonsten i flera hundra år. Genom att låta tre gubbar som var aktuella för 30 år sedan: Åke Axelsson, Jonas Bohlin och Mats Theselius breda ut sig i husets största salar bevisar man bara att man har noll koll och är lika sunkiga som Svenska Akademin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.