A Weiwei fick flytvästarna till skänks av myndigheterna på Lesbos, som samlat in dem från anlända båtflyktingar. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ai Weiweis flytvästprotest i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Ai Weiwei har gjort flera konstinstallationer som handlar om flyktingsituationen på Medelhavet den senaste tiden. Nu har han klätt in pelarna på Berlins konserthus med 14.000 flytvästar från flyktingar som anlänt på den grekiska ön Lesbos.

Den kinesiska konstnären Ai Weiwei har besökt Lesbos många gånger det senaste året och har även skaffat en ateljé på ön.

I flera verk har han berört flyktingkatastrofen på Medelhavet och de hundratusentals människor som försöker ta sig till Europa i odugliga båtar.

Dåliga flytvästar

Hans senaste verk består av 14.000 flytvästar som han fått av myndigheterna på Lesbos. Västarna, som är av dålig kvalitet och knappast skulle hjälpa i en nödsituation, kommer alla från båtflyktingar. I helgen lindade han flytvästarna runt de stora pelarna på Berlins konserthus.

Tidigare i vintras orsakade Ai debatt när han poserade vid strandkanten i samma position som den treårige syriske pojken Alan Kurdi som drunknade i höstas.

Ställde in efter ”Smyckeslagen”

För några veckor sedan ställde Ai även in flera evenemang i Danmark. Detta efter att landet stramat åt sin asylpolitik med den kontroversiella ”Smyckeslagen”.

Ai Weiwei har tidigare gjort konst som handlar om humanitära katastrofer. Inte sällan med en vass udd riktad mot det politiska etablissemanget.

Som exempel kan nämnas hans verk om jordbävningskatastrofen i kinesiska Sichuan 2008, som anklagade regimen för att ha mörkat fuskbyggen av skolor och hur många barn som faktiskt dog i rasmassorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer