Aktivister ropade slagord mot kulturministern

Uppdaterad
Publicerad

Aktivister tog sig in i foajén och skrek slagord där de krävde kulturministerns avgång efter att Lena Adelsohn Liljeroth hade delat ut språkpris.

Det var Språkrådet som hade bjudit in kulturministern för att dela ut Minoritetsspråkpriset på en konferens i Stockholm under gårdagen.

Efter att priset delades ut och konferensen avslutats med ett mingel kom en grupp aktivister in i foajén och började skrika slagord och kräva ministerns avgång.

Kräver ministerns avgång
Afrosvenskarnas riksförbund har inlett en kampanj där de kräver Lena Adelsohn Liljeroths avgång efter att ha deltagit i ”en smaklös rasistisk manifestation”. Det syftar på när Adelsohn Liljeroth i samband med World Art Day den 15 april skar upp en tårta som föreställde torson på en naken, svart kvinna.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med aktivister som var på plats under Språkrådets konferens, men de säger att det inte var Afrosvenskarnas riksförbund som genomförde gårdagens manifestation även om medlemmar ur riksförbundet fanns med på plats.

För en vecka sen möttes Lena Adelsohn Liljeroth av ett tjugotal demonstranter som krävde hennes avgång och skrek slagord efter hennes medverkan på Världsboksdagen. Och det här är en aktion som Afrosvenskarnas riksförbund berättar om på sin hemsida under rubriken ”Kulturminister häcklades av afrosvenskar”.

Inte avbrutit några aktiviteter
Kulturministern befann sig inte i samma rum som demonstranterna och lämnade konferensen via en annan väg.
– Lena har inte avbrutit några aktiviteter som hon varit inplanerad på, säger Catharina Henriksson, som är pressekreterare hos Lena Adelsohn Liljeroth.

Mötte ni några demonstranter?
– Jag har precis börjat, men jag har inte mött några protester under den tid som jag har jobbat.

Efter att Kulturnyheterna pratat med Språkrådet och fått bekräftat att det var en aktion mot kulturministern under torsdagen så ringer vi åter upp Lena Adelsohn Liljeroths pressekreterare.

Och nu medger pressekreteraren att hon visste om att det stod aktivister i rummet intill, men att de aldrig mötte ministern.

Finns det en hotbild mot Lena Adelsohn Liljeroth?
– Säkerhetsfrågor kommenterar vi inte. Lena delade ut priser på konferensen och när det var klart så lämnade vi lokalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tårta på Moderna väcker kritik

Mer i ämnet