”Flower Girl” heter Banksys målning som i december kommer auktioneras ut i USA. Foto: Scanpix.

Banksy-verk på auktion

Publicerad

En målning gjord av den hemlighetsfulla konstnären Banksy har skurits ut från en tegelvägg vid en bensinstation i Los Angeles. Verket beräknas säljas för miljonbelopp.

Målningen ”Flower Girl” har funnits på bensinstationens tegelvägg sedan 2008. Nu finns den inte längre till allmän beskådan då den nyligen skars ut från väggen av mackens ägare. I december ska den säljas på en amerikansk auktion. Enligt auktionsledarna är det den första Banksy-målningen som säljs i USA, skriver The New York Times.

Populär på konstmarknaden

Målningen är knappt tre meter hög och nästan lika bred, föreställande en flicka som plockar blommor och samtidigt blir övervakad av en kamera. Auktionsledningen tror att verket kommer säljas för mellan 150.000-300.000 dollar, det vill säga någonstans mellan en och två miljoner kronor.

En något försiktig värdering med tanke på att det senaste verket som auktionerades ut av konstnären såldes för 1,1 miljoner dollar, detsamma som 7,6 miljoner kronor. Pengarna kommer gå till ägaren av väggen, det vill säga bensinstationens ägare.

Äganderätten omdiskuterad

Vem som egentligen äger Banksys målningar och om det är okej att plocka ner och sälja dem är något som diskuterats flitigt i konstvärlden.  I Banksys dokumentär ”Exit Through the Gift Shop” som kom ut för cirka tre år sedan uppmanade han personer att avstå från köp av gatukonsten, om det inte framgick att den skapats för attt säljas från första början.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer