Olov Tegby-Frisks maskerade konstverk. Foto: Daniel Hols

Censurerat onaniverk auktioneras ut

Publicerad

Det omtalade onaniverket som i november skapade rubriker när det ställdes ut på Fotografiska, säljs på Tradera till förmån för Musikhjälpen.

I samband med höstsalongen på Fotografiska museet i Stockholm visade Olov Tegby-Frisk, också känd som Sotarn, ett verk som innehöll en signerad idolbild på Carola. Tegby-Frisks syster hade fått den i inflyttningspresent av några vänner som hittat den i en låda på en loppis.

Onanerande kvinna

Sotarn använde senare fotot i sitt eget verk. Han ställde idolbilden på ett litet bord och fotograferade en kvinna som såg ut att onanera framför Carolabilden.

Där kunde historien ha slutat, men som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat hörde fotografen som tagit Carolabilden 1991 av sig, och krävde via sitt juridiska ombud ett skadestånd på 66.000 kronor.

– Fotografen känner sig kränkt av att hennes bild har använts på det här sättet. Hon har aldrig förutsatt det, sa det juridiska ombudet Staffan Teste, till Kulturnyheterna i november.

Gick båda till mötes

Fotografiska bestämde sig för att betala fotografen, men även att ha kvar konstverket efter att Olov Tegby-Frisk – framför Kulturnyheternas kamera – maskerade Carolabilden med svart tuschpenna.

Idolporträttet ramades in separat, i en likadan ram som orginalverket och det är båda dessa konstverk som nu är ute till försäljning. Det ledande budet just nu är 9900 kronor och budgivningen fortgår i fyra dagar till. Pengarna går till Sveriges radios Musikhjälpen, som i år kämpar mot spridningen av hiv.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer