Foto: Giannis Ioannou

EU-parlamentet anklagas för censur

Uppdaterad
Publicerad

Ett beslut från EU-parlamentet att refusera nära hälften av bidragen till en kommande utställning av karikatyrteckningar har väckt hård kritik.

Utställningen ”EU turns 60: A cartoon party”, som öppnar i slutet av september i Strasbourg i samband med institutionens 60-års jubileum, skulle innehålla teckningar av några av de mest välkända satirtecknarna från Grekland och Frankrike.

Men 12 av de 28 inlämnade bidragen refuserades inför invigningen efter ett beslut av den brittiska EU-parlamentarikern Catherine Bearder – något som nu får hård kritik av hennes grekiske kollega Stelios Kouloglou, som är en av organisatörerna bakom utställningen.

Kritik mot refusering

Enligt Bearder strider bilderna mot EU:s regelverk, då de kan uppfattas som kränkande.

Men i ett protestbrev som skickats till EU-parlamentets ordförande Antonio Tajani hävdar Stelios Kouglou att det i själva verket handlar om censur.

– Rätten till konstnärligt uttryck såväl som yttrandefriheten ingår i EU:s grundvärderingar – och det här godtyckliga beslutet kränker denna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Konst
Mer Kultur
Mer Nyheter