Picassos Harlekins huvud stals från ett nederländskt museum 2012. Foto: Peter Dejong/TT

Förlorat verk av Picasso var pr-kupp

Publicerad

En målning har hittats nedgrävd i en rumänsk skog, efter att en nederländsk författare fått ett brev med information om att den stulna målningen Harlekins huvud av Picasso skulle finnas där. Men det visade sig vara en kopia och ett pr-trick av två belgiska konstnärer.

För sex år sedan försvann sju målningar från ett museum i Nederländerna, i vad som kallats för århundradets stöld. Det rör sig om konstverk av storheter som Picasso, Monet och Gaugain. En av de försvunna målningarna var Picassos Harlekins huvud, och för två veckor sedan fick den nederländska författaren Mira Feticu ett brev med instruktioner om att målningen var nedgrävd i en rumänsk skog.

Mira Feticu, som har skrivit en bok om konststölden, följde instruktionerna och grävde i lördags upp målningen tillsammans med en journalist. Konstverket lämnades in till den nederländska ambassaden i Bukarest för att undersökas av experter.

Falsk kopia

Men under söndagen fick Feticu ett e-mail som beskrev hur målningen var en kopia av Harlekins huvud som planterats i skogen av två belgiska performance-konstnärer. Kuppen var ett pr-trick för projektet True copy av den belgiska konstgruppen Berlin. True copy tillägnas den nederländske konstnären och förfalskaren Geert Jan Jansen, som kopierade och distribuerade kända verk till europeiska museer till dess att han greps år 1994.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.