Foto: Scanpix.

”Jag blev del av provokativt uttryck”

Uppdaterad
Publicerad

Lena Adelsohn Liljeroth säger att tårtkonstvekets symbolik är ”avskyvärd”, och att hon blev en del av ett provokativt uttryck.

Afrosvenskarnas riksförbund träffar kulturministern i eftermiddag, efter den uppmärksammade konstinstallationen på Moderna Museet.

Riksförbundet har krävt ett möte med kulturministern för att få en förklaring till varför hon skar upp en tårta föreställande en stereotyp av en svart kvinna med karikatyrmålning i ansiktet, så kallat ”blackface”. Det hela ägde rum under evenemanget ”World Art Day” på Moderna Museet i söndags.

Afrosvenskarnas riksförbund menar att konsinstallationen var rasistisk, och nu är tre representanter för förbundet inbjudna för att träffa kulturministern.

Vill hindra liknande incidenter

Afrosvenskarnas riksförbund skriver i ett uttalande att de kommer att diskutera med kulturministern vad som kan göras för att öka medvetenheten om afrosvenskars utsatthet för rasism, och för att försäkra ”att liknande incidenter inte inträffar igen med svenska ministrar.”

Kulturministern: Jag blev del av provokativt uttryck

Efter uppståndelsen kring tårtperformancet har kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth svarat på kritiken i en debattartikel på regeringens hemsida.

”Jag valde att inviga World Art Day för att uppmärksamma konsten och yttrandefriheten. Konstnärernas Riksorganisation valde i sin tur att lyfta fram Makode Linde för att uppmärksamma hans antirasistiska konstnärskap. Men genom invigningen blev jag själv delaktig i Makode Lindes starkt provokativa uttryck”, skriver hon.

”Olycklig tolkning”

Hon skriver också att konstverkets symbolik är ”avskyvärd” och att det därför är djupt beklagligt att framförandet av somliga kommit att tolkas som ett uttryck för rasism. ”Den konstnärliga avsikten var precis den motsatta.”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tårta på Moderna väcker kritik

Mer i ämnet