Konststudenten Jo Andersson. Foto: SVT

Konsthögskolor öppnar för avgångsstudenter: Går inte att blåsa glas hemma i köket

Uppdaterad
Publicerad

Det är tufft för landets konstutbildningar, som måste få distansundervisning att fungera i allt från musik, dans, teater, till konst och konsthantverk. Men vissa delar går inte att göra på distans. Därför öppnar Konstfack och Konsthögskolan i Umeå sina verkstäder för avgångsstudenter, om än med strikta regler.

Den obligatoriska distansundervisningen på landets konstnärliga utbildningar innebär utmaningar, men föder också kreativa lösningar.

Men det är inte alla konstformer som går att göra hemifrån. Därför gör bland annat konsthögskolan i Umeå, Beckmans designhögskola och Konstfack undantag för avgångsstudenter vars arbeten kräver speciella lokaler och verktyg. På Konstfack har man precis öppnat verkstäderna för dem, dock med strikta regler.

Svår situation för avgångsstudenter

– Vissa saker går ju inte att göra på distans, man kan inte blåsa glas hemma i köket, säger Maria Lantz, rektor på Konstfack.

För avgångsstudenter som läst flera år på konstutbildningar är situationen extra svår, examensutställningarna som kan vara viktiga för konstkarriären blir inte av i vår.

– Vår chans att visa att vi finns för viktiga aktörer och gallerister försvinner ju, säger Caroline Harrius, som tar masterexamen i keramik och glas vid Konstfack.

Se mer i klippet ovan.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att även HDK Valand ger dispens för avgångsstudenter. Detta är felaktigt – HDK Valand har i nuläget distansundervisning för alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer