Shepard Fairey, konstnären bakom Obamalägrets mest ikoniska valposter ”Hope”, har dömts för brott mot upphovsrätten. Foto: Scanpix

Tvist om Obama-poster avgjord

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären bakom den ikoniska valaffischen ”Hope”, från Barack Obamas kampanj 2008, stal bilden på affischen från AP. Nu döms han för bevisfabricering.

Under presidentvalkampanjen i USA 2008, som slutade i seger för Barack Obama, blev postern ”Hope” en stark symbol för hans kampanj. Under de senaste åren har den hängt på hedersplats på National Portrait Gallery i Washington DC. Den har dessutom fått stor spridning som tryck på allt från t-shirts till kaffemuggar.

2009 gjorde nyhetsbyrån AP anspråk på upphovsrätten till postern. Fotot som posterns upphovsman, gatukonstnären Shepard Fairey, hade använt tillhörde nämligen AP.

Fairly stämde AP för upphovsrättsbrott. Han menade att han inte alls använt deras bild, utan att flera olika bilder låg till grund för porträttet på Obama. Nu har han dömts till skyddstillsyn och böter på 25.000 dollar för att ha förstört bevis som visar att AP-bilden var den enda som användes när han gjorde postern. Han har också fabricerat bevis till stöd för sin egen version, skriver New York Times.

Erkänner brottet

Under rättegången har Fairly erkänt brotten. Han skriver i ett uttalande på sin hemsida ”Mina felaktiga handlingar, som uppstod i en stund av rädsla och genans, har inte bara stått mig dyrt ekonomiskt och psykiskt, utan de har även förstört för saken som jag kämpade när jag gjorde postern – konstnärers möjligheter att inspireras och fritt skapa konst utan reprisalier”.

Gary Pruitt, chef för AP, skriver i ett uttalande att alla på nyhetsbyrån är glada över att kunna lägga saken bakom sig. ”Jag hoppas att det här fallet kan bli en tydlig påminnelse för alla om vikten av rättvis kompensation till alla som producerar nyhetsmaterial”, skriver han vidare.

När det gäller frågan om vem som äger upphovsrätten till bilden har AP och Fairly förlikats – de delar på rättigheterna att sprida den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA-valet 2012

Mer i ämnet