Ministerns tårtskandal – modig eller korkad?

Uppdaterad
Publicerad

Tårtbiten som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar upp och åt under en konsthändelse i söndags har blivit en internationell skandal. Varför? Var det rasistiskt?

Efter att en leende kulturminister hade skurit upp en bit av tårtan som föreställer en stereotyp karikatyr av en svart kvinna, var skandalen ett faktum. Händelsen har orsakat bombhot mot Moderna museet och fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva ministerns avgång.

Även utländska medier har tryckt ut bilden på ministern och ”rasist-tårtan”, med kritiska texter intill. Men varför blev det här en sådan stor skandal? Är tårtan rasistisk? Eller är kulturministerns handlande rasistiskt? Kulturnyheterna frågade Expressens kulturchef:

Tårta på Moderna väcker kritik

– Jag är inte förvånad att det här väcker uppmärksamhet. Det är spektakulärt att se en minister vara en del av en performance. När hon står där och mumsar på tårtan, kommenterar hon den vita maktelitens relation till bilden av den svarta kvinnan, säger Karin Olsson.

”Ganska korkad”

Konstkritikern Dennis Dahlqvist menar att det inte enkelt går att säga konstverket är rasistiskt eller inte:

– Så här är det med alla bra konstverk – det finns olika nivåer av förståelse. Verket är en kritik av den vite mannens bild av den svarte, men när man skär i tårtan kan det uppfattas som rasistiskt. Jag hade aldrig skurit i tårtan. Det mest roliga i det här verket är att konstnären avslöjar kulturministern som ganska korkad.

”Det visar på mod”

Men Karin Olsson går till kulturministerns försvar:

– Jag tycker att det visar på ett visst mod. Det hade varit så mycket enklare för henne att säga nej och lämna över tårtspaden till någon annan.

– Jag vet att det har spridits en bild där det står 'nigger cake' under bilden, så det är klart att det kan se väldigt illa ut, men jag tittade precis på när Makode Linde blev intervjuad av Al Jazeera och där får han förklara vad han ville med konstverket. Förhoppningsvis får den bilden också en spridning, säger Karin Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tårta på Moderna väcker kritik

Mer i ämnet