Foto: Scanpix

”Moderna Museet har bidragit till att sprida ett rasistiskt budskap”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig konstnären Elisabeth Ohlson Wallin in i debatten om ”rasisttårtan”.
– Jag har varit arg i dagarna tre, säger hon.

Tillställningen på Moderna Museet där kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar och åt av en tårta formad som en karikatyr av en svart kvinna fortsätter att uppröra.

– Moderna Museet har bidragit till att sprida ett rasistiskt budskap. En institution måste ha kontroll över sina konstverk, säger Elisabeth Ohlson Wallin till Kulturnyheterna.

Även om Moderna Museet inte anordnade tillställningen, det gjorde Konstnärernas Riksorganisation, KRO, menar Elisabeth Ohlson Wallin att de måste hållas ansvariga för vad som visas i deras lokaler. Nu har bilderna som av många tolkas som rasistiska, spridits över hela världen.

”Borde bjudit in svarta människor”
Elisabeth Ohlson Wallin tycker att bilderna av de vita människorna som äter av tårtan föreställande en karikatyr av en svart kvinna är djupt osmakliga.

– Den vita medelklassen dricker champagne och fnittrar. Moderna Museet borde ha bjudit in svarta människor också, säger hon.

Stoppar donation av bilder
Nu tänker inte Elisabeth Ohlson Wallin donera bilderna från sin kontroverisella utsällningen Ecce Homo till Moderna Museet.

– Jag är arg och upprörd och jag har varit arg och upprörd i dagarna tre. Jag var bara ett papper ifrån att donera mina Ecce Homo-bilder.

Ann-Sofi Noring, vice museichef på Moderna Museet säger:

– Det är ytters beklagligt. Det är verkligen tråkigt att Elisabeth Ohlson Wallin väljer att göra så. Och mot bakgrund av World Art Day så är det ytterligare beklagligt då jag vet att Elisabeth står för yttrandefrihetsfrågor som handlar om konstens frihet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tårta på Moderna väcker kritik

Mer i ämnet