Motorcyklar, medicinalväxter – och en dinosaurie

Uppdaterad
Publicerad

Ett par mil väster om Borlänge hittar vi landets just nu hemligaste festival: Skankaloss i Gagnef. Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist har varit på plats.

– Skankaloss är Sveriges hippaste musikfestival. Så hipp att den ibland har anklagats för att vara en slags personalfest för Södermalmshipsters, säger Dennis. Men festivalen startades faktiskt av några lokalpatrioter som ville rädda folkparken här i Gagnef. Och eftersom man inte hade råd med dansband så satsar man på okända band och ung samtidskonst, fortsätter han.

Trots att festivalen under de senaste åren blivit en en oväntat stor succé så släpper man bara in 2000 besökare och mycket av det jobb som görs här är ideellt.

En av konstnärerna som i år ställer ut på festivalen är norska Yngvild Saeter.

– Yngvild har undersökt den manliga kulturen med traktorer och motorcross som frodas här på landsorten. Lite hipstervarning dock på den här supertrendiga hojen Yamaha XT 500, tycker Dennis.

Medicinalväxter och enkvinnasband

Konstnären Ida Bergman är visserligen utbildad på Konstfack i Stockholm, men hon kommer ursprungligen från Gagnef. Hennes verk cirkulerar en nattblommande medicinalväxt – Spikklubba.

– En växt som häxorna i det gamla bondesamhället använde som kvastsalva. Och precis som almogen använder hon växten för att förtrolla och för att nå den andliga världen, berättar Dennis.

– En annan konstnär som verkligen tagit hänsyn till sammanhanget är Iris Smeds. Redan 2013 bildade hon ett enmans – eller rättare sagt ett enkvinnasband – som heter Vaska Fimpen. Ett band som också spelar på festivalen. Hennes backdrop, en punkig scen gjord av lastpallar, är ganska talande – något för Bråvallafestivalens comeback nästa år, kanske?, säger Dennis.

Bra sätt att förnya kulturutbudet

– Medan de stora kommersiella festivalerna har problem med sexuella trakasserier så frodas med andra ord skankaloss: love peace and understanding på riktigt helt enkelt. Och samtidskonst är alltså både ett bra och billigt sätt att förnya kulturutbudet i glesbygden. Numera har man till och med en egen konsthall, Missionen, där besökarna kan njuta av Patrik Bengtssons dinosaurie. Även när festivalen är över. Bra jobbat, tycker Dennis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.