Foto: TT

Justitiekanslern: Konst från 1967 är inte tryckfrihetsbrott

Publicerad

Under militärövningen Aurora för några veckor sedan reagerade en polispatrull på flygblad som var uppsatta i anslutning till övningsområdet på Gärdet i Stockholm och anmälde det till justitiekanslern (JK). Det visade sig senare vara omslaget till ett nummer av tidskriften Folket i Bild med Carl Johan De Geers grafiska blad USA mördare tryckt på.

Enligt anmälan ansåg poliserna att motivet på de uppklistrade flygbladen ”eventuellt var brott mot tryckfrihetsförordningen”.

Och Carl Johan De Geers uppmärksammade affisch ”USA mördare” från år 1967 har ett måhända ovant motiv – stjärnorna på USA:s flagga har ersatts med hakkors. Ett grafiskt blad som redan under sitt uppkomstår vållade en del uppmärksamhet när det ställdes ut på Galleri Karlsson i Stockholm. Det som del i en klassisk trio tillsammans med Vägra Vapen och Skända flaggan. Tre verk som tog ställning mot USA:s bombningar i Vietnamn och som propagerade för vapenvägran.

Som bekant var det Skända flaggan som De Geer år 1967 även dömdes till 75 dagsböter för ”skymfande av statssymbol samt uppvigling”. Också då efter uppmärksamhet från förbipasserande poliser.

JK har nu beslutat att inte utreda ärendet vidare. Bland annat med motiveringen att ”affischens innehåll innefattar snarare kritik mot den amerikanska staten än ger uttryck för missaktning för någon folkgrupp”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer