Konstnären Salvador Dalís kvarlevor ska faderskapstestas. Foto: AP

Salvador Dalís kvarlevor ska faderskapstestas

Uppdaterad
Publicerad

Spansk domstol har beslutat att konstnären Salvador Dalís kvarlevor ska grävas upp för att genomgå ett faderskapstest. Det eftersom spådamen Pilar Abel i tio år har försökt bevisa att hon är konstnärens enda barn, och nu ska alltså ett DNA-test göras för att ta reda på om det stämmer.

Salvador Dalí dog 1989 till följd av hjärtsvikt och begravdes i en krypta under en teater i hans hemstad Figueres. Teatern hade han under de sista åren av sitt liv förvandlat till ett museum tillägnat sitt ”eget geni”.

I tio år har spådamen Pilar Abel försökt bevisa att konstnären Salvador Dalí är hennes pappa. Nu har spansk domstol beslutat att Dalís kvarlevor ska DNA-testas för att se om han är pappa till Abel som föddes 1956, rapporterar the Guardian.

LÄS MER: Salvador Dalís kokbok åter i tryck efter 40 år

Så lik att hon bara saknar en mustasch

Enligt Pilar Abel är hon och Dalí så lika att ”det enda jag saknar är en mustasch”. Hon säger också att hennes mamma flera gånger berättat för henne att Dalí är hennes pappa.

Efter att tidigare försök att bevisa släktskapet har spansk domstol nu beslutat att ett DNA-test ska göras för att försöka klargöra om det finns något släktskap.

Beslutet överklagas

När Dalís kvarlevor kommer att undersökas är ännu inte bestämt. Enligt Abels advokat kan det ske redan i juli. Men stiftelsen som kontrollerar konstnärens dödsbo meddelar att de kommer överklaga beslutet inom de närmsta dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.