En förbipasserande fotgängare i Hamburg stannar upp för att ta del av konstprojektet ”#heytwitter”. Foto: TT

Tröttnade på näthat – gjorde konst av det offline

Uppdaterad
Publicerad

Den tysk-israeliske konstnären Shahak Shapira anklagar Twitter för att inte hantera hatmeddelanden på plattformen. Han bestämde sig för att ta saken i egna händer och göra problemet till ett konstprojekt genom att spreja meddelandena på gatan utanför företagets kontor i Hamburg.

– Jag har anmält 450 hatkommentarer på Twitter och Facebook. De kommentarer som jag har anmält är inte rena förolämpningar och skämt det är definitivt seriösa hot om våld, säger Shahak Shapira i en video på Youtube.

– Det är saker som ingen skulle säga och ingen borde läsa.

LÄS MER: Aktivister i Berlin gör konst av svastikor

Berlinbaserade Shahak Shapira berättar i videon att han har anmält 150 hatkommentarer till Facebook och att 80 procent har tagits bort. Då har det tagit mellan en till tre dagar.

Enligt Shapira har han också anmält 300 hatkommentarer till Twitter men under de senaste sex månaderna har han fått endast nio svar, alla med motiveringen att ingen av kommentarerna bryter mot Twitters regler.

Sprejade tweets på gatan

Gällande de andra 291 anmälningarna har Shapira inte fått någon information och det var det som fick honom att inleda konstprojektet ”#heytwitter”.

– När Twitter tvingar mig att göra de här sakerna då måste de få se dem också.

Han valde 30 tweets och gjorde om dem till stenciler. Tillsammans med en grupp aktivister sprejade de tweetsen på trottoaren utanför Twitters kontor i Hamburg.

– Det här kommer aldrig att vara stort nog att ens visualisera mängden hattweets på Twitter. Men vi kanske kan ge dem någonting att tänka på, säger Shahak Shapira.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.