Konstnären Yayoi Kusama.

I ateljén med Yayoi Kusama

Uppdaterad
Publicerad

Japanska Yayoi Kusama är idag en av världens största konstnärer, aktuell med utställningar i både London och New York. Men under lång tid var hon borta ur rampljuset. Kulturnyheterna träffade henne i atlején i Tokyo.

Ända sedan hon var liten har Kusama drivits av sina hallucinationer, depressioner och tvångssyndrom, till att skapa en mängd verk. Minimalism, surrealism, popkonst, klädesplagg – och mängder av prickar.

– Folk frågar varför jag målar som jag gör, men jag vet inte. Jag bara målar, och sedan slår det mig, det var kanske så jag tänkte! Så har det varit hela mitt liv, säger hon till Kulturnyheternas reporter Jonathan Järbel.

Vid en ålder av 82 år är hon populärare än någonsin tidigare. Med sina första stora internationella utställningar på Tate Modern i både London och New York, håller hon på att slå igenom i hela världen.

– Om jag inte hade varit konstnär hade jag inte stått ut. Jag hade varit alldeles förtvivlad i hjärtat, säger hon.

Reporter i inslaget: Jonatan Järbel

Foto: Kristoffer Hamilton (inte David Hamilton, som det felaktigt står i inslaget)

Klippning: Martin Ekelin

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.