Skådespelare Shoshana Roberts promenerade i New York i 10 timmar med mikrofoner i händerna. Foto: Från ”10 Hours of Walking in NYC as a Woman”

Konstanta trakasserier på gatorna i New York

Uppdaterad
Publicerad

Att få vara ifred med sina egna tankar under en stadspromenad i New York är mycket begärt om man är kvinna. Det visar en ny video av Hollaback, en organisation mot gatutrakasserier.

I många storstäder världen över är kommentarer och verbala påhopp en del av vardagen om man som kvinna går ensam på stan. Detta är något som organisationen Hollaback (Skrik tillbaka) vill förändra.

På sin webbsida skriver de att de vill att alla ska ha samma rätt till de offentliga rummet och att de vill ha ett slut på alla former av gatutrakasserier.

Hundratals kommentarer

I filmen ”10 Hours of Walking in NYC as a Woman”, som de gjort tillsammans med skådespelaren Shoshana B. Roberts, visar de hur hon under en långpromenad längs gatorna i New York får hundratals kommentarer av män. Både om sitt utseende och andra försök till social kontakt.

Filmen har blivit omskriven i medier i både USA och internationellt och på bara ett dygn har den visats nästan fem miljoner gånger på Youtube.

Den New York-baserade nätpublikationen The Awl skriver att effekten av videon är kraftfull och att alla som frågat sig hur illa det verkligen kan vara nu kan se själva hur det ligger till.

”Whats up beautiful”

Men videon har också – som så ofta när ett projekt som eftersträvar jämställdhet får medial spinn – fått ilskna kommentarer. De flesta går ut på att de inte tycker att det är trakasserier med hälsningsfraser som Hey Babe, How are you today, Smile!, Whats up beautiful med mera.

Men det avfärdar skribenten Amanda Hess i i tidskriften Slate.

Hon skriver att videon verkligen visar hur det är att som kvinna gå ensam på stan – ”Fullständigt utmattande, alltid förnedrande och ibland skrämmande” – och om man inte fattar det efter att ha sett videon är man lika mycket en del av problemet som de gastande männen i videon.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.