Foto: SVT

Konsten att vänta på ett krig som aldrig kommer

Uppdaterad
Publicerad

Ett uttalat mål för den återuppväckta Luleåbiennalen har varit att sprida samtidskonst vitt och brett över Norrbotten. Kulturnyheterna har besökt Rödbergsfortet som är en del av Bodens fästning. Där visar konstnären Karl Sjölund verket ”Känslan av ett krig” där besökaren möts av en iscensättning av ett krig som aldrig kommer.

Det som normalt utgör ett militärhistoriskt museum har i Karl Sjölunds händer förvandlats till en märklig ljudkonstvandring in i det manliga militärkomplexets undermedvetna.

Genom dokumentärt material, funna objekt och nykomponerade ljud har konstnären Karl Sjölund skapat en installation i Rödbergsfortet om väntan på ett krig som aldrig kommer.

– Hela Bodens fästning är ett uttryck för en väntan på en fiende. Något anfall ägde aldrig rum men ändå har vi fem kanonbeklädda bergknallar runtom den här staden, säger konstnären Karl Sjölund.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.