Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en omfattande vattenläcka avvecklar konsthallen sin utställningsverksamhet för samtida konst. Foto: Simon Bajada / Magasin III

Konsthallen Magasin III stänger – hälften av personalen sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

Magasin III Museum for Contemporary Art i Stockholm avvecklar sin utställningsverksamhet till den 31 december 2024. Hälften av personalen sägs upp – däribland museichefen Tessa Praun.

Det senaste året har varit tufft för Magasin III, en av Europas mest tongivande platser för samtidskonst. Efter en omfattande vattenläcka behövde konstmuseet evakuera sina lokaler som de varit verksamma i sedan 80-talet. Utrymmet förväntas vara återställt först 2027.

Nu står det klart att konsthallen avvecklar sin utställningsverksamhet till den 31 december i år, och delar av personalen sägs upp – däribland museichefen Tessa Praun.

I ett uttalande till Kulturnyheterna skriver Robert Weil, Sandra Weil och David Neuman att ”Institutionens externa arbete måste vila tills det att en ny struktur och nya lokaler är befintliga”.

Arbetet med att expandera de samlingar som finns på Magasin III kommer att fortsätta, likaså stödet till Accelerator vid Stockholms universitet.

Magasin III, som är en fristående kulturinstitution, har sedan det grundades 1987 varit delaktiga i att stötta konstnärlig verksamhet genom utställningar och sin samling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre minnesvärda konstutställningar från Magasin III. Foto: SVT / Javier Lizon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.